Selecteer een pagina

Nu we het toch over bier en boeken hebben: de Encyclopaedia Britannica pikt het niet dat Wikipedia door wetenschappelijk blad Nature als bijna net zo goed als de vermaarde encyclopedie werd genoemd. Ze gaat de strijd aan met die conclusie. De voormalige hoofdredacteur van de Encyclopedie Brittannica Robby McHenry vindt de nieuwe Wikipedia op het internet maar een slechte boel. Hij zei:

 

“De waarheid is niet democratisch, anders zou iedereen haar weten”.

 

Dit is misschien wel de kromste zin die hij ooit heeft gepubliceerd. De waarheid is alleen weggelegd voor professionele experts. En hij is helaas niet de enige die er zo over denk. “Waar ben ik expert in?” vroeg ik mijzelf af? Ik ben thuisman en ik ben een expert in het controleren of het bier naar bier smaakt. Ik ben een expert in het controleren of de aangekondigde tv-programma’s op tijd beginnen. Ook ben ik erg goed in het controleren of de accu’s van mijn fototoestel zijn opgeladen. Nee, daar heb ik geen academische graad voor, en misschien is dat de reden dat ik er ook niet moe van wordt.

 

Crux van de zin zit in de veronderstelling dat de waarheid weetbaar is.

Als ik nu eens vervang door brood wat eetbaar is.

“Brood is niet democratisch, anders zou iedereen het eten”.

En verdomme, dat klopt! Er lijden nog miljoenen mensen honger. Dus we moeten als de donder het eten en het weten democratisch maken.

“Een foto is democratisch, en daarom ziet iedereen het”

 

Alleen ik zie het vaak niet. Werkelijk! Omdat ik dan misschien toch een expert ben? God behoede mij. Sorry, er zit een addertje onder her gras. De crux van de zin is vals. De zin behoort te luiden:

 

“Een foto is democratisch, en daarom ziet iedereen haar betekenis”

 

En dat klopt, en zo is het ook met de waarheid. Nou weet ik dat er aan iedere hierboven geschreven zin gesleuteld kan worden. En dat is nou precies wat ze doen op Wikipedia. Fantastisch. Chinezen houden ook van de waarheid, behalve hun machthebbers want die claimen de waarheid. Deze macht-experts censureren dan ook alle wikipedia’s, en foto’s en films, en zelfs mensen. Jawel. kom niet aan mijn democratie, het is de veiligste en mooiste manier om aan de waarheid te blijven sleutelen.

 

Onze deftige hoofdredacteur van de Britannica moet vanavond eens rustig op zun luie reet gaan zitten, en gewoon controleren of zijn Heineken Premium nog steeds naar British beer smaakt. En van mijn part mag ie er nog stomdronken van worden ook. Cheers.

“De sukkel..”


 

++

Schrijf je in voor

Mijn Nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van mijn nieuwe artikelen. Die uitsluitend zullen gaan over mijn zoektocht en ideëen betreffende [fotografie]

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This