++

++

Hoe zag de profeet Mohammed eruit? Sjitische moslims gebruiken bij hun processies maskers met de afbeeldingen van de profeet daarop. (Zo staat er geschreven in De Pers van 29 nov 07). Ik wist niet beter dat het voor moslims verboden is om afbeeldingen te maken van de profeet. Nog erger is het natuurlijk als gewone christenhonden, zoals u en ik, dat gaan doen. Dat hebben we in Denemarken gezien. Maar goed. De fotografe Sooreh Hera maakte foto’s met bovengenoemde maskers. Een museum direkteur vindt die foto’s erg mooi, hij gaat deze foto’s dan ook kopen, alleen ze mag deze foto’s beslist niet exposeren van die directeur. Kunt u het nog volgen? Zelf snap ik er niks van.

Godzijdank is er in Nederland een meneer met een biezonder alziend oog, diep in zijn hoofd: Wim van Krimpen, directeur van het Haags Gemeente Museum. Wim vindt de schilderijen van Aat Veldhoen uit de zestiger jaren viespeukerij en hij zou ze beslist nooit exposeren. Hij heeft ze wel gekocht. Ja, dat wel. Hetzelfde met de foto’s van Sooreh Hera. Hij “ZIET” dat de foto’s van Sooreh abject zijn. Hij zal ze beslist niet exposeren. Maar hij koopt ze wel! Volgens mij hebben we hier van doen met een rechts geaarde hollandse koopman.

Vrijdag zegt Sooreh: “Ik ben Wim dankbaar dat hij het lef heeft om deze foto’s te exposeren”. Op deze zelfde vrijdag zegt van Krimpen: “Ik hanteer geen politieke criteria, en bij risico’s sta ik niet stil”. De dag erop zegt van Krimpen: “Ik zie een lading boven op die foto’s, en daarom zal ik die foto’s niet exposeren”. Wim is een heel biezondere man want hij ziet meer dan u en ik: “Over tien jaar zal deze lading verdwenen zijn”. Zegt deze lekkere Wim. Hij kan in de toekomst kijken, deze zakenman. Hallelujah!

In de nacht van vrijdag op zaterdag moet van Krimpen een visioen hebben gekregen. Een epifanie, een revelatie. Van wie weet ik niet precies, hetzij van de profeet zelf, of van Allah, God of Jahweh. Zo te zien aan zijn kop in het NOS journaal van zaterdag weet van Krimpen het zelf ook niet precies. Geloof ik. Daarom zal ik maar voor hem bidden:

Lieve Jezus Christus, en je vader en jullie heilige geest, jij die met zoveel bent en toch gewoon één. Op mijn knieen bidt ik u ons hier in Nederland te helpen. Verhoor mijn gebed. Kunt u alstublieft mijnheer van Krimpen bombarderen tot de grootste kunstpaus van West-Europa? Of beter nog: Tot uw enige en echte en waarachtige Foto-Profeet. Moet kunnen. Lieve God, vergeet ook niet dat hij de enige is die daarvoor in aanmerking kan komen. Misschien duurt het weer eeuwen voordat er zich weer zo een kans voordoet. En als u dat doet kunt u dan meteen Corinne Noordenbos Heilig verklaren en Desiree Dolron Zalig. Moet voor u een makkie zijn. Zij en wij verdienen het allemaal. Indien u werkelijk geen tijd heeft, kunt u het dan vragen aan uw collega’s Allah en Jahweh? En als die dan ook geen tijd hebben, kunt u het dan vragen aan onsaller god GELD, GELD de oppergod aller goden. In Geldsnaam, lieve Jezus verhoor mijn gebed. Amen.

Leerzame tip: Ik heb het filmje van het interview met van Krimpen bestudeerd. (Website NOS-journaal. 1 december 2007). Wat hij daar zegt is een afgrijselijk gemompel. Orakeltaal, een verzameling geniale plattitudes. Daar hoeft u niet naar te luisteren. Het beste wat u kunt doen is het filmpje bekijken met het geluid uit! U ziet dan de fantastische hoofdbewegingen van Wim, en het gerol met zijn ogen! Geweldig. Je kan dan duidelijk zien dat hij nog volledig in de roes is van zijn epifanie. Wim heeft overigens een prachtig gezicht. Of moet ik zeggen: Masker?

Trouwens; Nog beter is natuurlijk als u gewoon de website van Sooreh Hera bekijkt. Zeer interessante fotografie. Sober en zeer zorgvuldig gepresenteerd!

 

Jos zei

Ter verdediging van Van Krimpen, die ook niet helemaal van gisteren is, dient vermeld te worden dat Sooreh Hera pas na sluiting van het contract contact heeft gezocht met de pers om te vertellen dat Mo’ en Ali op de homomaskers stonden. Wist Wim veel hoe die eruit zagen. De bewuste foto was een stuk explosiever dan Van Krimpen gedacht had, en hij weigerde zich voor Hera’s karretje te spannen. Wie hem nu lafheid verwijt, mag Hera niet vrijpleiten van bedrog.

 

 

 

KEEES  zei

Om te beginnen weet niemand, maar dan ook werkelijk niemand hoe de profeet en zijn verdere familie eruitziet en eruitzag. Inhoudende dat het gehele spel in zekere zin politiek van aard is. Een taalspel en taalstrijd die zich afspeelt in onze openbare ruimte. Een strijd met als inzet principes, waarden en mogelijke toekomsten.

Hoe je het ook draait en keert de stellingname van museumdirecteur ex-zakenman en ex-galeriehouder Wim van Krimpen is hypocriet!

Het begint met het weigeren van een foto tegen de muur. Morgen openbaar verbranden?

 

 

 

.


Schrijf je in voor

Mijn Nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van mijn nieuwe artikelen. Die uitsluitend zullen gaan over mijn zoektocht en ideëen betreffende [fotografie]

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This