++

++

Gaat het nu over fotografie of over iets anders? Waar begint fotografie en waar eindigt het? Hetzelfde kan je jezelf afvragen over theater en ook over politiek.

Er zijn verstandige mensen die zaken kunnen afbakenen. Al handelend en gemotiveerd door hun taalspelen. Mensen die zichzelf beschouwen als weldenkend kunnen daarin zover door slaan dat ze zich niet meer realiseren waar hun weldenkendheid ooit begon, laat staan dat ze dan nog ooit zullen weten waar hun “weldenkenheid” zou moeten stoppen. Toch zijn er momenten dat je zelfs je eigen prietpraat moet laten varen, en ervoor moet gaan staan, voor jezelf en misschien ook voor den ander. Cruciale momenten, die je misschien maar een paar keer in je leven meemaak.

Museumdirecteur Wim van Krimpen kreeg meteen al last van slappe knieën. En wat te denken van het gedrag van het kabinet Balkenende?

In de NRC van gisteren stond een relaas van een Nederlandse Vrouw die in Jordanië woont. Zij schreef dat het slappe gedrag in Holland direkte consequenties heeft voor haar veiligheid aldaar. Het komt eigenlijk hierop neer dat als wij hier in Nederland buigen voor een ongewenste minderheid wij onze eigen gewenste minderheid in groot gevaar brengen!!

Het houd mij bezig. En wat ik me begin te realiseren is dat conformisme de meest gruwelijke vorm van geweld is. Iedere vorm van conformisme, welteverstaan!

Een gemeenschap onderhoud musea. Deze zijn niet bedoeld voor het proclameren van een zekere lyfe- en denk-stijl. En dat is precies wat dhr. van Krimpen doet! Laf en achterbaks, en daardoor zou hij op de langere duur heel wat mensen in levensgevaar kunnen brengen. Denk daar eens over na.

En als er een functie zou bestaan waarin je beslist niet conformistisch mag zijn, dan is het wel de functie van een museumdirecteur, die notabene ook nog eigentijdse kunst in zijn portefeuille heeft.

Nogmaals: Conformisme is een vorm van geweld.

++

++


Schrijf je in voor

Mijn Nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van mijn nieuwe artikelen. Die uitsluitend zullen gaan over mijn zoektocht en ideëen betreffende [fotografie]

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This