++

++

Mijn vrouw en ik beschikken niet over de rijkdom om er geen auto op na te houden, dus hebben wij deze week een old-timer gekocht van één jaar oud. ‘T klinkt raar maar tis waar. Voor ons werk en het gezin kunnen wij beslist niet zonder een mobiel, helaas. Met onze rode Xantia Diesel hadden we er meer dan 300.000 km op zitten. Een onooglijke deukenbak, want reperaties aan het koetswerk vinden we kostbare onzin. We rijden onze auto’s altijd helemaal op.


Op marktpaats.nl had ik een fijne grijze Citroën C5 gevonden van 4,5 jaar oud. Ook nog rijdend op gas en voor een fijne prijs. Wel stond er bijna 2 ton op de teller, maar goed, wij zijn gaan kijken bij de plaatselijke citroën-dealer. Twee uren later waren wij in het bezit van een Citroën Xantia van notabene bijna 9 jaar oud. Bijna even oud als onze vorige bak. De kostelijke grap was dat er slechts 25.800 km op de teller stond, ongelooflijk. Vandaar dat, voor mijn gevoel, deze old-timer slechts 1 jaar oud is. Gas-tank erin en wij helemaal blij. De achterbak en de achterbank is zelfs nooit gebruikt, kom er eens om. Nu rijden wij ook nog eens 150 euro per maand goedkoper en schoner! Lachen, want we kregen ook nog een taart erbij kado. Van Martijn de citroën-verkoper die zelf persoonlijk in een Saab-op-gas rijdt van 12 jaar oud.

De nieuwe Xantia had slechts één nadeel: Achterin geen electrische raam-bediening. Niet dat ik dat zelf zo erg vind, maar mijn jongste dochter was toch enigszins teleurgesteld. Overkomenlijk?

Wat heeft die old-timer ons gekost ? Om te beginnen was ie een stuk goedkoper dan de C5 waarvoor we op pad gingen. (In alle opzichten: aanschaf, wegenbelasting en etcetera.) Ik twijfel nu om u de aanschafprijs te vertellen. Laat ik het zo zeggen: De auto koste ongeveer de halve prijs van een middelgrote foto van mij. Ik heb, geloof ik, goedkopere foto’s, maar ook foto’s die aanzienlijk duurder zijn. En omdat het een middelgrote auto betreft hanteer ik de prijs van mijn middelgrote foto’s. Met de prijs van mijn goedkoopste foto kan ik misschien nog net een klein tweedehands autootje kopen, maar van mijn duurste foto toch echt net niet die éne droom auto. Om maar aan te geven dat ik nou ook weer niet zo een héle grote jongen ben. Nee, er zijn wat dat betreft fotografen die het stukken beter doen.

Zouden mijn duurste foto’s nog duurder worden dan hoop ik niet dat ik in een situatie kom waarin ik, voor wat voor een reden dan ook, mij gedwongen zou voelen om zo een droomauto aan te schaffen. Want een droom is een droom en een auto is een auto. Eén zulk een droom deel ik met mijn jongste zoon. Het is de Audi R8, in een speciale uitvoering die nog niet op de markt is. De ordinaire uitvoering hebben we vorig jaar met onze eigen ogen gezien in Tjechië. Whaauwwww… gegild hebben we.

Wat de firma Audi aan z’n R8 verdien, dat weet ik niet. En hoe ze aan hun prijs komen weet ik eerlijk gezegd ook niet. Daar kan ik alleen maar over fantaseren. Daarentegen weet ik wel hoe ik aan de prijs kom van mijn foto’s. Da’s heel simpel. A. Ik weet wat het gekost heeft om ze te maken. B. Ik doe er een stukje bovenop welk ik nodig heb om te leven. Als je weet hoe je wil leven, dan weet je ook hoeveel geld je nodig hebt. Nu begrijp ik wel dat dat gemakkelijk gezegd is, want het leven is het leven, en het kan soms bar tegenzitten. Maar het kan ook vaak fantastisch meezitten. Mijn vrouw en ik hebben daar een oplossing voor gevonden. Zit het tegen dan zetten we de tering naar de nering. En als het meezit dan zetten we de nering naar de tering.

Eigenlijk geef ik geen zeur om auto’s. Want je mag toch niet crossen in Nederland. En mijn nieuwste old-timer kan harder rijden dan ik wettelijk mag rijden. Daarentegen vind ik foto’s weer hardstikke leuk. Deze maak ik vaak dommer en joliger dan ze in Nederland officiëel mogen zijn. Ik krijg daarom ook regelmatig bekeuringen. (Geen nood, want die zijn verdisconteert in de prijs). Nee, ik droom niet. En als ik droom; gelukkig nooit over foto’s.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ++

++++

Schrijf je in voor

Mijn Nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van mijn nieuwe artikelen. Die uitsluitend zullen gaan over mijn zoektocht en ideëen betreffende [fotografie]

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This