++

++

Regelmatig duik ik hier in het dorp de BRUNA in om wat vaktijdschriften te checken. Kopen doen we nooit, wel bladeren, vaak noteren we een webadres en soms fotografeer ik een artikel. Altijd uitziende naar mijn ideale camera die er nog steeds niet is. Maar goed, sta ik daar pardoes met een prachtige foto-glossy in mijn hand. FOAM_magazine. Blader, blader, blader. Wederom het reguliere overbekende werk van diverse fotografen, maar wel fantastisch gepresenteerd en vormgegeven. Het laatste port-folio betrof de foto werken van Hans Aarsman. Wwwaauuww, geweldig. Daar werd ik vrolijk van. Nou moet ik eerlijk toegeven dat ik van de praatjes en de schrijverij van dhr. H.A. meestal kromme tenen krijg. Hoofdzakelijk vind ik het drie keer niks , flauw en onverstandig. Nu weet ik wel dat dat hoogstwaarschijnlijk meer van doen zal hebben met mijn eigen gemankeerdheid dan met de gezondheid van deze Hans, dus, geen man over boord. De in het FOAM-magazine gepresenteerde port-folio was een enorm plezierige verademing. Ergens in mijn hoofd viel een dubbeltje en ik moet toegeven dat hier praatjes grandioos worden waargemaakt. Meer dan dat zelfs. Wat een sprankelende doeltreffende helderheid. Een literair-foto statement zo akelijk raak. Aarsman is een meester in het geruisloos verdonkeremanen van dubbelzinnigheid. Die dubbele zin is er wel, maar deze is op stugge wijze wonderlijk eenvoudig en bijna onzichtbaar. Nogmaals: Een verademing en verrijking voor een fotografie.

Nee, we hebben het Foam_magazine niet gelezen en ook niet gekocht. Dat komt misschien nog eens. Wel later bij de Albert Hein toch nog net de Auto-Week gekocht voor 1,99 euro. Het lelijkste doch meest informatieve autoblad van Nederland. Ik koop dit blad ook voor mijn jongste zoon. Zelf dood ik er een weinig tijd mee op de bank na het avondeten terwijl Job op Discovery naar the Mythbusters zit te kijken. Met half oog kijk ik mee naar dit hilarisch leuke programma. In dit programma proberen twee opgeschoten knullen allerlei verhaaltjes, mythes en huis-tuin-en-keuken-sprookjes te bevestigen of te ontzenuwen. Zo heeft mister Bean ooit eens heel efficient zijn huiskamer geverfd. Dit deed hij door een verfpot op een kruk midden in de kamer te zetten. In de verfpot stopte hij een staaf dynamiet. Kaboemm!!. In één klap was zijn kamer prachtig en perfect geschilderd. Dat is dan televisie. De Mythbusters gaan in het echt uitproberen of dit in het echt ook echt mogelijk is. Jawel. En dat levert dan wederom weer vrolijke televisie op. Ze hebben zelfs geprobeerd om met één ontploffing de vier muren een eigen aparte kleur te geven!! Hoe dat allemaal is afgelopen moet de lezer maar zelf uitzoeken, want de episodes worden regelmatig herhaald. (Ook dat is televisie)

Terwijl de foto’s uit het FOAM-magazine nog nagalmde op mijn netvlies, bedacht ik toen om ze ook eens uit te testen met de vrolijke Mythbusters technieken.

Hier volgt een uitslag:

Over de foto mythes in het glossy FOAM_magazine

The Inez van Lamsweerde Mythe. Laat mij daar een paar woorden aan vuil maken: Smakeloze, wanstaltige, hoogst arstistiekerige prietpraat: BUSTED.

The Thomas Ruff Mythe. Aanstootgevend maniërisme, alleen ik lus er zelf ook wel pap van. Smullen. PLAUSIBLE.

The Hans Aarsman Mythe. Alhoewel het geen beeldende kunst is maar een taalkundig kunstje, is het toch zeer beslist solide ongenaakbare echte fotografie.

Geweldig: CONFIRMEDSchrijf je in voor

Mijn Nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van mijn nieuwe artikelen. Die uitsluitend zullen gaan over mijn zoektocht en ideëen betreffende [fotografie]

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This