Open brief aan Ron Jagers
Aangaande de [foto]manifestatie 033[Foto]Stad
[Fotografie]:
Keith Rangi
Pixel engineering: Keith Rangi & The Travelling Studios.
Title: “An Alice in her Cruel Wonderland”. From the series: “Identities from a troubled Landscape” © 2018. Keith Rangi Foundation.
Zondag 2 september 11:20 uur
Ron, het is een zeer plezierige ervaring om jou persoonlijk te leren kennen deze dagen. Zeker ook nu tijdens deze fantastische [Foto]braderie die nu plaatsvind in onze stad Amersfoort. Een godszalige [foto]grafische rommelmarkt die zich werkelijk onderscheid van andere soortgelijke markten die doorgaans betiteld worden als “Kunst & Curiosa”.
Sinds 1999 woon ik in Amersfoort. En in al die afgelopen jaren kwam ik jouw naam steevast regelmatig tegen. En met de “Stille Fanfare” bracht je vreugde en plezier in mijn gezinsleven. Jouw daadwerkelijke betrokkenheid met “Het Amersfoortse” bestrijkt een heel breed spectrum constateerde ik. Man, waar haal je die energie vandaan? Ik bewonder het ten zeerste. Maar goed, het is niet mijn bedoeling om jou in deze brief te bewieroken. Zou jij dan werkelijk de “Kunst-Paus” van Amersfoort zijn, dan zal de wierook jouw uitermate vervelen. Nee. En complimenten geven aan echte collega’s lijkt mij ook niet verstandig, daar worden we alleen maar lui en zelfgenoegzaam van.
Title: “African Queens (Hoogland)”. From the series: “Identities from a troubled Landscape” © 2009. Keith Rangi Foundation.
Wij leven in een tamelijke rustige stad gesitueerd in één van de mooiste landen ter wereld. Rijkdom en welvaren die de orde bepalen. Maar de ervaring leert dat iedere orde zijn eigen wanorde creeert. Op ons terrein is het een rampzalige verknoping tussen de begrippen cultuur, kunst, kunstnijverheid en creativiteit. Deze vier totaal verschillende begrippen hebben zich op enorm incestieuze manier met elkaar dusdanig vermengd dat eigenlijk niemand meer duidelijk weet wat deze begrippen werkelijk inhouden. Met als gevolg dat een ieder maar wat aan schijnt te brabbelen. Als ik om me heen kijk zie ik dat de woorden gewoon synoniem zijn. (En dan hebben we ook nog een minister Wiebes die vind dat kunst gewoon een hobby is, tja, ook dat nog)
Ga ik dit uitleggen? Nee, beslist niet. Zucht.
“Jeder Mensch ist ein Künstler.” was de strijdkreet van Joseph Beuys. Ach ja dacht ik toen:. “Aber nicht jeder Künstler ist ein Photographer”.
Nee, wat onze Joseph Beuys bedoelde was dat iedereen in wezen een creatief persoon is. Dat is mijn idee. Maar iedereen is beslist niet een kunstenaar. Ron, ik acht jouw capabel genoeg om met een nijptang bij mij een kies te trekken, maar dat maakt nog geen tandarts van jou. Ik bedoel maar.
Title: “Invasion of the Body Shoppers”. From the series: “Identities from a troubled Landscape” © 2018. Keith Rangi Foundation.
Vanwege de subsidiering van de wanstaltige koddigheid van onze [Foto] braderie met de naam 033[Foto]Stad ging ik toch even kijken op www.gemeenteamersfoort.nl. Aldaar aangekomen zocht ik naar het “zoekvenster”, waarin ik het woord “kunst” intikte. Het eerste en beste artikel was meteen raak. Het betrof het aanvragen van subsidies. Tot mijn grote verbazing mochten ook amateurverenigingen subsidies aanvragen. Hou mij ten goede, want ik vind dat buurtverenigingen, amateurverenigingen, hobby-clubjes en etcetera van mij best subsidie mogen ontvangen. Daar is helemaal niks mis mee. Waar ik me wel aan stoor is dat hier de begrippen cultuur en kunst gewoon synoniem zijn. Maar dat kan helemaal niet. Per definitie niet. Wel zou het kunnen zijn dat kunst een onderdeel is van onze cultuur. Maar dat is postszegels verzamelen en wielrennen ook.
Laatst hoorde ik Herman Dummer zeggen: “Maar Kees, ik ben ook een Kunstenaar”. Aanvankelijk dacht ik dat het een grap was, maar aan zijn stem te hoorde meende hij het echt. Ik begon te bulderen van het lachen en zei: “Alsjeblieft Herman, zet het uit je kop die onzin.” Herman is een innovatieve zeer creatieve zakenman, zeker weten, dat kan ik hem nooit ontzeggen. Ik mag Herman heel erg graag. Hij is een expert in het organiseren van evenementen.
Herman is ook voorzitter van een voor mij ongelooflijke onduidelijke organisatie met de naam “Kunst in Amersfoort”. De organisatie komt bij mij over als een soort doorgeefluik. Zij krijgt geld van de gemeente en zij geven dat dan weer door. Aan evenementen zoals onze voornoemde [Foto]Braderie.
Title: “IKEA Summertime Dream”. From the series: “Identities from a troubled Landscape” © 2018. Keith Rangi Foundation.
Title: “Second Roof Discussion”. From the series: “Identities from a troubled Landscape” © 2018. Keith Rangi Foundation.
Er zijn natuurlijk onnoembare hoeveelheden misstanden in de wereld. Tja, en de burger spreekt zich daar dagelijks over uit. En zo te horen gaan er meer zaken fout dan dat er goed gaan. Dat kan misschien best wel zo wezen, ikzelf ervaar het leven alszijnde dat er gelukkig meer goed gaat dan fout gaat. Nee, omdat het leven in deze wereld zo verduveld complex is kan ik mezelf niet, en zal ik mezelf niet druk maken om al die misstanden. Het behoort bij het leven.
Onverschilligheid? Dat zou best wel kunnen. Want om veel misstanden kan ik heel hard lachen. Maar het gaat bij mij er niet om wat mij nu koud laat of waar ik warm van wordt. Ik vind het belangrijk om te weten waar ik wel of niet een zinnige bijdrage aan kan leveren. Waar kan ik constructief zijn, waar kan ik mijn steentje bijdragen?
Title: “Financial obligations of the 3# kind”. From the series: “Identities from a troubled Landscape” © 2018. Keith Rangi Foundation.
Vanaf mijn dertiende staat mijn leven in het teken van de [Fotografie]. Het was mijn werkzaam leven. Ik heb erin geglorieert en ik ben ermee ten onder gegaan. Veel ervaring en kennis opgebouwd. Expertise zou men dat kunnen noemen. Nou, Fuck the expertise, die kan tegenwoordig zo de vuilnisbak in. In onze nieuwe wereld is “expertise” werkelijk geen reet waard. Iedere idioot kan de allermooiste [foto’s] maken. Punt. Mijn hard verworven buit is geen “expertise” maar een zeker inzicht. Niet hoe je jolige [foto’s] kan maken maar wat [fotografie] werkelijk mag beteken in onze huidige samenleving. Wat voor prachtige maar zeer zeker ook rampzalige gevolgen het heeft voor onze menselijke communicatie. Oftewel: Hoe verstaan wij elkaar? (Zouden wij elkaar verstaan.)
Title: “Dutch diversities”. From the series: “Identities from a troubled Landscape” © 2018. Keith Rangi Foundation.
Shit. Misschien is onze [foto]braderie één grote Dada manifestatie. Als ik naar al die obligate hulpeloze [foto’s] kijk hoor ik ta-ta-ta-ta, en da-ta-da-ta-da-ta-ta-ta. Maar vooral da-ta, da-ta, da-ta,-ta-ta, da-ta.
Zou je alle onderschriften en bijschriften, titels en begeleidende teksten weghalen bij al die [fotografische]kiekjes dan had je het ook in Doetichem kunnen vertonen. Braderie 031[Foto]Stad. Het is allemaal zo afgrijslijk inwisselbaar, die amateur behendigheden.
Van de 110 [fotografen] tel ik er hooguit drie of vier die verder kijken dan hun [foto]lens lang is. Deze paar [fotografen] doen zeer zinnig werk, doch hun geluid verstomd en gaat ten onder in het rottende moeras van de alom bejubelde middelmatigheid.
Twee jaar geleden liep ik argeloos zomaar de Marienhof binnen waar een opening van 033[Foto]Stad plaatsvond. Ik ben me toen kompleet de pleuris geschrokken. En omdat [fotografie] mij aan het hart gaat heb ik mijn frustratie gespuit op mijn weblog. De kritische artikelen die ik er over geschreven heb zijn door honderden, werkelijk honderden mensen gelezen. Een verbazingwekkende hoeveelheid. Geen enkele persoon, geen hond, heeft ook maar één reaktie gegeven. Dat zou voor mij twee dingen kunne betekenen: A/ Ik was totaal onduidelijk in mijn kritiek. B/ Ik was iets TE duidelijk met mijn kritiek. Ik persoonlijk vrees het laatste. (Mijn ijdelheid kent geen grenzen)
Shit Ron, vanwaar al die inertie, die apathie, die bangerigheid. Heeft er dan niemand gevoel voor humor? Begrijpt dan niemand dat je kan en moet spelen met kritiek? Dat het vrolijke voorzetten zijn? Heeft iedereen dan lange tenen? Waar is men bang voor?
Tja, nou begrijp ik ook wel dat ik met mijn ideeen over [fotografie] de stutten van de vermeende eigenwaarde bij deze en gene volledig onderuit schop. Misschien is dat ook iets waarin wij elkaar herkennen. Sorry, dat ik het deze keer onder woorden bracht. Het zit ook in mijn [foto’s] vervat, maar daar maalt niemand naar. En ik ben te arrogant en te trots om daarmee te gaan rondleuren.
Title: “The Yoghurt Blues”. From the series: “Identities from a troubled Landscape” © 2018. Keith Rangi Foundation.
Title: “Jezus Always Happy”. From the series: “Identities from a troubled Landscape” © 2018. Keith Rangi Foundation.
Hallelujah. Shit. Je zou toch zomaar gebombardeerd worden alszijnde de “Kunst-Paus” van Amersfoort, dat lijkt mij beslist geen pretje. Wat hebben ze je aangedaan? Of is het gewoon: Dikke Bult Eigen Schuld?
En dan te bedenken dat Amersfoort uiterst Hervormd is. Niks Katholiek. Kathedraal verwoest. Beeldenstorm. Weg met die Beelden. Vooral weg ermee…… Nog steeds…… Weg met die Armando…… Een stad die zijn eigen identiteit, cultuur en traditie verwoest zonder er iets voor in de plaats te stellen. Weg met Armando maar dan wel een [foto]braderie….
Title: “History of This Photograph”. by Keith Rangi. From the series: “The Praying Popes” © 2005 . Keith Rangi Foundation.
Maandag 3 september 11:30
Momenteel totaal geen zin om deze brief waaraan ik gisteren begonnen ben af te maken. Ik wordt overmand door machteloosheid en moedeloosheid. Waar maak ik me in hemelsnaam druk om. Waar laat ik mij in meesleuren?Want sinds mijn bezoek van vorige week aan de Marienhof loop ik de hele week te stuiteren. Mijn hele kop weer in een centrifuge. Waar gaat het in godsnaam allemaal over?
Sorry Ron, misschien verveel ik je nu. Maar ik zal deze gifbeker helemaal leegdrinken. Misschien was het totaal onverstandig geweest van mij om de [foto]braderie te bezoeken. Ik schijn er allergisch voor te zijn. Mijn lichaam kan er niet tegen, mijn geest raakt er spastisch van. Letterlijk en figuurlijk moet ik ervan kotsen. Het moet er uit. Er uit. Er uit. Dan maar kots, gehik en geboer. Sorry, het zij zo. Als ik het maar kwijt raak.
Title: “Saoedi Sex”. From the series: “Identities from a troubled Landscape” © 2018. Keith Rangi Foundation.
Title: “Moral Investments”. From the series: “Identities from a troubled Landscape” © 2018. Keith Rangi Foundation.
Maandag 3 september 11:30
Ik zoek naar de kern waar het nu echt wezenlijk over gaat. Wat zijn de ingredienten, die mij ziek maken?
Dat zijn diverse ingredienten, maar omdat ik deze brief niet te lang wil maken zal ik er ééntje, misschien de belangrijkste, ter sprake brengen. Dit betreft de “Schaamlap” die gebruikt wordt om zaken te bedekken die niet gezien mogen worden.
De gigantische schaamlap van deze [foto]braderie bestaat uit de mislukte onfatsoenlijke teksten waarmee de gehele operatie aan de man wordt gebracht.
Ik ben op websites, krantenrecensies, folders, en etcetera teksten tegengekomen waarvan mijn tenen zich begonnen te krommen. Waarvan ik dacht: “Hallo hé, ben ik een kleuter? “Snap ik het niet? Ben ik ik nou gek?” of “Wordt ik hier nu gewoon in de zijk genomen?”. Ik kan je vele voorbeelden geven, maar het domste voorbeeld staat pontifikaal op de voorkant van de website van deze [foto]braderie.
Maar, fotografen zijn in dit project óók op zoek gegaan naar de manier waarop deze landschappelijke diversiteit doorwerkt in de diversiteit van de bewoners
Nog steeds ben ik zo stom om te proberen om deze zin te begrijpen. Terwijl ik ook duvels goed weet dat er klinkklare onzin staat. Zucht.
De diversiteit van het landschap werkt door in de diversiteit van de bewoners. Vraagtekens. Dus als ik een [foto]portret zie van een bejaarde Amersfoortse vrouw moet ik tevens het homofiele landschap van de Leusderheide daarin herkennen? En als ik een natuur[foto] van Den Treek zie dan moet ik daarin een vrijzinnig-protestantse Marokkaanse medeburger in zien. Etcetera en etcetera….
Geniale onzin zo een zin. Maar ja, het woord “diversiteit” is momenteel erg in zwang. Het schijnt een soort mantra te zijn van de “GutMensch” die als de dood is om ergens werkelijk vooruit te komen. Die zich subiet aanpast aan de heersende uniformiteit omdat ie bang is om voor zichzelf op te komen. Zou die daartoe in staat zijn, want daar is toch wel enig zelfbewustzijn voor nodig.
Ook weet ik dat zo een zin in volledige naïeve argeloosheid is opgeschreven. Dat maakt het allemaal des te pijnlijker want de ervaring heeft mij geleerd dat dit soort onzin zinnen uitsluitend uit de pen komen van personen die werkelijk totaal geen weet en verstand hebben van de zaken waarover ze zelf schrijven. Laat daar geen misverstand over bestaan. De zin is een krampachtige manifestatie van zwakzinnig goochelen met abstractheden. Zouden mijn kinderen ineens wartaal uitslaan, dan maak je je als ouder zorgen om hun gezondheid. Maar een volwassene schijnt er tegenwoordig goedbetaald mee uit de voeten te komen. Want kunst is een hobby, nietwaar? Zucht.
Title: “Nerd Face Murder at the Photo Gallery. (Political)”. From the series: “The politics of remembrance” © 2018. Keith Rangi Foundation.
Original photo: The gunman after shooting the Russian ambassador. 19 december 2016. Burhan Ozbilici – Associated Pres
Title: “Pixelated Aleppo at the Photo Exhibition. (Political)”. From the series: “The politics of remembrance” © 2018. Keith Rangi Foundation.
Original photo: Dead body of Mert Altintas, killer of the Russian ambassador Andrej Karlov. 19 dec 2016. Photographer: unknown.
Title: “Spanish Time-lapse Enhancement . (Historical)”. From the series: “The politics of remembrance” © 2018. Keith Rangi Foundation.
Eva B. with her friend Adolf H. (Unseen: Blondi)
Origin photo:Bundes Archief.
Ets: Francisco Goya.
Maandag 16:24 uur
Een ezel in het algemeen, stoot zich niet voor de tweede keer aan dezelfde steen. Waarom ik dan wel? Waarom laat ik mij wederom er door meeslepen? Waarom raakt dit alles mij zo intens? Want dit gaat me in de toekomst niet voor de derde keer gebeuren.
Title: “Trixie in Deadwood”. From the series: “Identities from a troubled Landscape” © 2018. Keith Rangi Foundation.
Woensdag 17:15 uur
Mijn gemoed begint enigszins tot rust te komen. Maar volledig ontgift ben ik nog niet. Dus met vrolijke en gepaste tegenzin zal ik verder schrijven. Ik ben deze brief begonnen als een “open” brief aan jou, inhoudende dat iedereen hem mag lezen. Daarnet vroeg ik mijzelf af: “Kees waarom? Leur je naar aandacht? Wil je zo graag gehoord worden? Vind je jezelf nou echt zo belangrijk?” Zucht.
Nee, als je A zegt moet je ook B kunnen zeggen. Ik wil deze zaken af maken, rondmaken en afsluiten. Ik heb mezelf dan ook plechtig beloofd dat, na deze brief, ik er nooit meer op terug zal komen. Want of de honden nu wel of niet blaffen: De Caravaan Trekt Voort.
Het feit dat mijn commentaren, mijn kritieken door honderden mensen zijn gelezen heb ik uitsluitend aan jou te danken Ron. Aan niemand anders. Hoe kan dat in hemelsnaam? Waarom nou net uitgerekend die Ron Jagers?
Wij beiden weten het antwoord.
En jij en ik niet alleen, gelukkig zijn er nog vele anderen. Alleen de personen die zouden moeten reageren, reageren niet. En dat doet pijn. En hoe dien ik daar mee om te gaan?
Ik zou me “miskend” kunnen gaan voelen, maar dan leg ik nog meer pijn op de pijn. Dus dat ga ik niet doen, dit ook omdat ik mezelf totaal niet “miskend” voel, nee, integendeel.
In 2006 heb ik mij een keertje totaal “miskend” gevoeld. Dat was geen pretje. Maar daar heb ik uiteindelijk hak-hout van gemaakt. En dat zeer zeker toen ik tot de ontdekking kwam dat het volledig mijn eigen schuld was. Want als je met ideeen en [foto’s] aankom die kompleet haaks staan op het gangbare dan prijs je jezelf subiet volledig uit “de markt”. Daar zit niemand op te wachten, want je zou het hele feestje kunnen bederven. Wel wordt het heel stil om je heen dan, ja, dat wel…….
En die stilte hoor ik nu weer. En die stilte moet jij ook kennen Ron!
Title: “Art for your Ghetto”. From the serie: “Seven Silly Questions” © 2018. Keith Rangi Foundation.
Title: “Ghetto for your Art”. From the serie: “Seven Silly Questions” © 2018. Keith Rangi Foundation.
Nog steeds ben ik uiterst verbaasd hoeveel energie en tijd jij besteed om door die “stilte” heen te dringen. Jij bent duizend maal socialer dan ik. Jij stopt het ook in je werken. Jij manifesteer je er publiekelijk mee. Vaak helemaal Okeh, maar regelmatig zie ik een soort een soort van activisme waar ik dan vraagtekens bijzet. Ron waarom zou je? Heb je niet iets beters te doen? Een compleet onnodige vraag natuurlijk want Ron is gewoon Ron, en verwar de beste man niet met een ander.
Nee, ik ga niet strijden tegen windmolens. Zij die zich willen hullen in hun tefal-stilte moeten dat maar zeer beslist blijven doen. En ze zullen de boot missen, zij zijn straks de achterblijvers. Ik heb voor mijzelf besloten dat ik geen reparaties ga verrichten aan die “oude wereld”. In hun eigen sop zullen ze gaar koken: Compost.
Ik ga mij richten op een totaal nieuwe wereld die eraan komt, een wereld die kompleet schijt heeft aan alle bestaande obsolete strukturen. Er zijn bewegingen en krachten te zien die nu al bezig zijn met het bouwen van haar eigen structuren. Op alle gebieden: Politiek, Esthetiek, Ethiek. Zij breekt er straks dwars doorheen, en zal gedijen op de compost van de oude wereld. Of dat proces vrolijk zal verlopen blijft een spannende vraag. En ook de uitkomst is ongewis.
Title: “Fuck Wittgenstein”. From the serie: “Seven Silly Questions” © 2018. Keith Rangi Foundation.
Title: “Alpha Elevation Disruptions. (Historical)”. From the series: “he Politics of Remembrance” © 2018. Keith Rangi Foundation.
::
Original picture: Source=National Archives, Washington D.C. |Author=[[:en:Signal Corps (United States Army)|Signal Corps (United States) Mass grave Germany 1945, Hirzenhain
Mijn geleuter over die [Foto] braderie zal voor sommigen misschien tamelijk arrogant in de oren klinken. En dat is hardstikke fijn. Trouwens, ’t is maar de vraag of ik dat werkelijk ben. Ikzelf zou het niet weten. Wat ik wel weet is dat ik een bevoorrecht persoon ben. Dit vanwege mijn rijke ervaringen op velerlei gebied betreffende [fotografie]. Ervaringen die ik beslist niet aan mij zelf te danken heb gehad. Ook ik besta bij de gratie van de Ander. En een ander woord voor ‘bevoorrecht’ is het woord ‘elitair’.
Elitair tegen Wil en Dank.
Lang Leve de [Foto] braderie.
Ron, ik ben er helemaal klaar mee. En mijn nieuwe rijkdom bestaat nu uit het feit dat ik in dit proces jouw heb mogen leren kennen.
De biertjes van vorige week smaakten mij uitstekend. En ik heb het vermoeden dat we elkaar nog wel eens een keertje tegen het lijf zullen lopen.
Groet
Kees
Title: “Pope of All Popes”. by Keith Rangi. From the series: “The Praying Popes” © 2005. Keith Rangi Foundation
Ron jagers: Ron Jagers
[Foto]braderie: 033[Foto]Stad
Gemeente Amersfoort (kunst): https://www.amersfoort.nl
Stichting ‘Kunst in Amersfoort’ (kunstenaars): http://www.kunstinamersfoort.nl
Ha Kees, ik kan je tekst heel goed begrijpen, misschien is een oplossing (tijdelijk) troostbaar te zijn. Groet van Maarten.
Dat is een goede raad. Dank je Maarten.
Het is een open, eerlijke en oprechte brief. Een prachtige klaagzang, die ook mij heeft meegesleurd. Met treffende bewoordingen wordt er gezocht naar betekenis. Een openhartig gewroet, ook in de ziel van de auteur. Maar voor mij is het bovenal een pleidooi om de inhoud van kunst te laten zien en het belang ervan terug te vinden. Gedreven door een intense passie en beslist geen onverschilligheid worden relevante, rake vragen gesteld die mij tot nadenken stemmen. Wat betekent beeldende kunst? Is dat verworden tot het consumeren van het ervaren van schoonheid geflankeerd door een praatje bij het plaatje met of zonder een glas Merlot? Ik vraag me enigszins vertwijfeld af ‘ben ik zelf niet ook een soort kunstconsument geworden?’. Niet dat dat op zich nu allemaal zo verdorven zou zijn maar er is veel meer. De afbeeldingen getoond in de open brief wijzen daarop.
Raken we, als we die andere kwaliteiten van het beeld en de inhoud ervan buiten beschouwing laten, niet haast ongemerkt iets essentieels kwijt in de oppervlakte, ongeacht de diversiteit?
Deze vraag maakt dat deze open brief als zinnige bijdrage al helemaal geslaagd is. Een bijdrage hoeft ook niet een steentje te zijn dat constructief is. Een steen, flinke kei of rotsblok kan ook. Het kost je wat meer zuchten en is wat moeilijker te hanteren. Zowel voor de schrijver als de lezer.
Maar helaas ben ik ook niet één van die mensen waarvan je zou wensen dat die eens zouden reageren. Dat die reacties uitblijven van de mensen die de schrijver onderwerpt aan zijn inzichten is teleurstellend maar ook weer geen verrassing. Misschien wordt er teveel gevraagd van de mensen aan de andere kant van de kritiek. Ik vrees dat ze het niet als humor of spelen met kritiek ervaren. Dat is vreselijk jammer want een reflectie over het onderwerp lijkt me bijzonder zinvol en waardevol. Dat kan de kwaliteit van ‘de braderie’ alleen maar ten goede komen.
Kunstenaar of niet, Herman Dummer is trouwens iemand die op een heel creatieve wijze omstandigheden en condities kan creëren waarin mensen hun weerstanden kunnen overwinnen om tot een veel leukere en betere manier van samenwerken te komen. Misschien zouden we hem moeten inzetten. Het zou mooi zijn als alle betrokkenen boven hun ego uit zouden stijgen ten behoeve van een hoger doel.
En dan kunnen we ook niet anders dan het gaan hebben over onze Kunst-Paus. Wat kunnen we anders dan in jubelen uitbarsten over zijn heldendaden. De beste man houdt van asfalt en is van gewapend beton. Niet kapot te krijgen, onverstoorbaar in zijn nimmer aflatende inzet voor dat hogere doel. Werk dat altijd door gaat en waar je slechts heel incidenteel tijdelijk even klaar mee kan zijn. Werk dat zich niet tegen iets richt maar ruimte en aandacht genereert voor iets. Niet voor niets ook voor Kees de Graaff.
Ik heb natuurlijk helemaal geen recht van preken als ik Kees niet van harte ook zijn eigen evangelie zou gunnen met zijn eigen heiligen, zondaars en ‘schijt aan bestaande obsolete structuren’ maar ik zou Kees toch graag voor de ‘Moeder-kerk’ behouden.
Zijn inzichten zijn, ondanks het feit dat ze niet de aandacht krijgen die ze verdienen, te waardevol om buiten beschouwen te laten. Houdt moed, volhard in het goede.
Amen
::
Ik koester dit pareltje. Uw helder betoog schenkt mij rust. Mijn dank daarvoor naamgenoot.
Graag gedaan Kees.
Ik zou graag nog wat dieper ingaan op de communicatie met betrekking tot kunst en de kunstenaar. We leven in een markt- en marketingcultuur waarin kunstenaars steeds meer in een ondernemersrol gedwongen worden om de legitimiteit van hun bestaan en hun kunst te bewijzen in ‘de markt’.
Dat leidt tot veel marketingverhalen van kunstenaars over hun kunst. Hetzelfde geld ook voor de organisatoren van kunstevenementen als de ‘braderie’.
Op zich is marketing wat mij betreft geen gruwelijk kwaad maar het is wel heel kwalijk als marketing de kunst zelf gaat verpakken of inpakken.
Is dat eigenlijk niet wat er op grote schaal gebeurd? Is dat ook niet wat je ervaart bij ‘de braderie’?
We leven in een samenleving waar mensen zich voortdurend moeten presenteren en manifesteren om zich goed in ‘de markt’ te positioneren. Wie daar niet aan deelneemt wordt makkelijk over het hoofd gezien.
Het lijkt er soms wel op, dat mensen zich zo met hun marketing gaan identificeren, dat ze hun eigen marketingverhaal gaan worden. Zou daar niet ook een oorzaak kunnen liggen voor de gevoeligheid en angst voor kritiek? Ligt daarachter niet die stilte waar je het over hebt? En waarom moet alles constructief zijn? Alles redelijk en rationeel verantwoord zijn? Wat is er mis met gevoel, spontaniteit en eerlijkheid? Wat een onvrijheid allemaal?
Kunst laat zich daarin niet dwingen en mensen zouden dat ook niet moeten doen.
Ook in dat opzicht is jouw open brief van belang en een mooi voorbeeld van verzet. Dank daarvoor.
::
Dat zijn een hoop vraagtekens, Kees. Helaas kan ik deze niet hier beantwoorden. (Zou ik het antwoord weten. Misschien dat ik in toekomst daarover schrijf in mijn weblog.)
Een menigeen flirt met het begrip “Kunst”. Zo ook 033[Foto]Stad. Deze onderneming is mijn inziens geen kunst maar een [foto]-manifestatie.
Gaea Schoeters schreef onlangs een manifest. Waarin ik mij redelijk kan vinden:
https://www.gaeaschoeters.be/krant/manifest-voor-een-nieuw-elitarisme-rektoverso/
:
Sympathiek stuk dat een aanzet geeft tot helder formuleren en afbakenen. Overigens heb ik twee jaar geleden wel gereageerd, zij het beknopt, en misschien eerder op de vorm dan de inhoud. De scherpe blik van de adelaar waarvan Kees getuigt kan ik waarderen, maar als de adelaar een prooi verschalkt, wend ik mijn blik, misschien niet terecht, liever af. De foto’s die bij het artikel geplaatst zijn, zijn van Kees de Graaff, zo vond ik op internet. Meer nog dan de tekst hebben deze foto’s tijd nodig om goed in je op te nemen. Ze zijn zodanig bewerkt dat het in mijn ogen geen foto’s meer zijn.
(Tekst stond eerder op facebook bij Ron Jagers)
::
Doke, dank voor jouw vriendelijke reactie. Ik smul van de laatste zin.
Was je vorige stuk, dat over Saskia Boelsums, nog een soort dieptebom die je af liet gaan. Dit is meer een clusterbom die een paar meter boven het doel explodeert. Ik mis hier een beetje de reden van kritiek. Nu kan ik die wel raden natuurlijk. Maar ik had het graag van jou gelezen. Ik ben misschien een pietlut. Maar als aan zo’n festival zo’n pompeus thema word gehangen dan verwacht ik ook een goed verhaal. Het word gepresenteerd alsof het iets verklaard. Terwijl, naar mijn idee, er vooral fotografie hangt die zegt: “kijk dit zou ook over het DNA kunnen gaan”,. Ik wil meegenomen worden in krochten van de plek waar mijn poten in de grond staan. Nergens krijg ik het gevoel dat er diep nagedacht is of iets van onderzoek heeft plaatsgevonden. Flinterdun en plat als een pannenkoek. De kwalificatie foto braderie is geheel verdiend.
De laatste keer dat we op de tuin in het zonnetje zaten drong het tot me door hoe weinig ik eigenlijk van je afkomst weet. “Google is my friend” en ik heb je gevonden. Dacht dat ik toch wel een beetje kennis had van betekinsvolle mensen in de fotografie. Maar daar blijkt dus een grote leemte te zitten. Man wat een CV. Je werk onder heteroniem Keith Rangi, ik wist er niets van. Maar ben zwaar onder de indruk.
Dat je geen reactie krijgt uit de kring van orginisatoren is jammer. Nu moest ik ook wel even zoeken voor ik je hier op dit blog gevonden heb. Je hangt hier een beetje in de luwte terwijl ik denk dat je beschouwingen een meer toegankelijke plek zouden moeten hebben. Ik snap dan ook niet dat je je facebook hebt opgedoekt. Deze schreeuw komt uit de kelder terwijl ik je graag van de daken zou willen horen.
Ik wil je wel uitdagen eigenlijk. Waarom bied je jezelf niet aan als inhoudelijk leidsman voor de volgende editie van 033fotostad? Druk je stempel op een tot de verbeelding sprekend festival over twee jaar.
Kom snel weer eens aanwaaien. Dan hebben we het er over.
Kun je gelijk je plu weer meenemen. Die had je tussen de boerenkool gepoot en vergeten.
Hans, bedankt voor jou warme reactie. Het artikel is beslist geschreven vanuit een frustratie en onmacht. Het heeft mij wel de nodige energie gekost om mij zijzelf daaruit te bevrijden. Vruchtbare energie. Mijn inzichten groeien. Jouw uitnodiging, jouw uitdaging: ik vrees dat dat voor mij een gepasseerd station is. Jouw woorden inspireren om mij te concentreren op nuttiger zaken. Ik verheug mij op onze aanstaande ontmoeting wanneer ik mijn paraplu kom ophalen. Groet collega.